be my friend

Thursday, June 10, 2010

Roast Chicken by Chef Koya @ Nadia

Terlanjur dah duduk depan PC ni, terus je lah dengan sebanyak N3 yang boleh dibuat dan masih dalam draft. Lepas tinjau2 better i publish N3 pasal roast chicken yang kitarang prepare untuk trip ke Sabak Bernam hari tu..We had 'food testing' lebih kurang a week before the trip..Well, once approved by others, this menu jadi main menu.. All roasted2 punya.. Health conscious lah pulak..Maka malam tu, Chef Koya@ Nadia pun menzahirkan lah bakatnya...



Ingredients.

1 tbsp ground black pepper
1 tbsp ground white pepper
1 tbsp sugar
2 tsp ground cayenne pepper
2 tbsp chili powder
1 tbsp brown sugar
1 tbsp ground cumin
1 tbsp garlic powder
1 tbsp ground oregano
1 tbsp celery salt
1 tbsp salt
4 tbsp paprika

Bawang putih dan lemon dipotong dua.Nanti nak kena sumbat dalam ayam tulah..
Eh..lupa ..whole ayam lah...

Most of these items could be found in Tesco. You have to mix all the spices dan kalau lebih boleh simpan for the next chicken..Apa - apa pun tengok je gambar kat bawah, INSYALLAH menjadi...


All the spices have to mix well..



Ayam kena lap kan youu...Have to dry before spreading the spices..



Sebelum lemon and garlic disumbatkan dalam badan ayam tu, lumurkan ayam dengan spices yang telah digaul rata.....



Macam ni..lemon dan garlic disumbatkan dalam perut dia tu..Kemudian, ayam mesti diikat..Kalau tak terbang..tak lah..jangan ayam tu nanti terkangkang lah...Nak serve pun, cantik...presentation penting..

Kemudian, the chicken kena perap selama lapan jam..So buat malam, esok boleh dibakar..Macam kat bawah ni...Bakar kena one hour, suhu kena 170 celcius... After that, angkat kejap, tengoklah ayam benar - benar masak..Kalau ada nampak darah tu, bakarlah kejap lagi...hee... masak tak ada peraturan...



Ni ayam yang telah dimasak...



Boleh tambah roasted baby carrots and broccoli ...




Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment