be my friend

Sunday, June 20, 2010

Kuih Dadar Berlauk..

Lepas tinjau blog ijayuji teringin lak nak buat kuih dadar berlauk untuk breakfast sok pagi..Makan ringan je lah..Hubby outstation.. Buat inti lebihkan sikit..Boleh frozenkan..Next time nak buat dah senang..Tapi sure kitchen tu terkejut bila tgk i masak..Maklumlah aje..Chef Ciju yang conquer selalunya... Tapi my resepi ni main campak - campak je. nanti adjust - adjust lah ye..

Bahan - bahan untuk inti

I pack/ 400 gm daging/ayam kisar - Ramly (Guna Halal punya ye)
1 1/2 buku bawang besar (sederhana) - potong dadu
7 atau 8 ulas bawang kecik
5 ulas bawang putih
1 sudu kecil white / black pepper
seinci halia
2 sudu kecil jintan halus
1 sudu kecil ketumbar
3 tangkai daun sup
2 cawan mix vege..(optional) atau 2 biji kentang sederhana - potong dadu


Cara

1. Tumbuk semua bahan ( kecuali daging, bawang yang dipotong dadu, daun sup dan mix vege tu lah) sampai lumat.
2. Tumiskan bahan - bahan yang ditumbuk sampai naik bau.
3. Masukkan garam, gula, serbuk perasa dan air asam.
4. Masukkan daging kisar. Tambahkan air untuk melembutkan daging..
5. Daging separuh masak, masukkan kentang.
6. Masak sampai daging dan kentang empuk dan kering airnya.
7. Bila hampir kering, masukkan bawang yang dipotong dadu dan daun sup serta mix vege
(kalau guna mix vege lah)

Bahan untuk kulit dadar..

* 1 mangkuk tepung gandum anggaran dalam 500gm.
* 2 telur - C pun cukup
* 4 sudu minyak jagung - pasal i pakai minyak jagung..heee
sedikit color merah, hijau, dan kuning..Seronok dan terpengaruh tengok roti kirai/roti jala Suejoshua.
* garam ikut rasa..
* air ikut angaran sendiri..jangan terlalu pekat atau cair.. agak2 lah ye dalam 4 gelas..stail org kampung..

No comments:

Post a Comment