be my friend

Monday, June 14, 2010

Pancing punya hal...Part 1, June 13, 2010

Entah kenapa tah hubby tengah menggila pancing.. Tetiba je ari Jumaat lepas asked me to check weather De Palma ada kosong atau tak..Emm jangan harap kalau cuti sekolah ni.. Dalam pada tu, i kept searching lah mana2 hotel kat Kuala Selangor.. Tah cam ne, terserempak dengan Firefly Park Resort..Angkat phone and ask for a room.. Unfortunately, no more room on Saturday 12 June, all fully booked. So, atas keghairahan yang melampau, Hubby sanggup cuti on Monday..So we decided to check in on Sunday, June 13, 2010.


Sempat lagi capai magazine tu, Chef Ciju while hubby isi minyak..

We started our journey at 12.00pm..Ajak sekali Chef Koya and Pak Ngah. We used two cars..Pasal nak bawak pancing and many things. Once we reached Kuala Selangor, our stomachs were singing, eemmmm pa lagi...Pantimor lah jawabnya.


Pari bakar dan kembong bakar..


Keli masak cekur..



Apa lagiii..ikan bakar..About half an hour we were here, we decided to split..Hubby akan terus memancing, and the rest, me, Chef Ciju, Chef Koya, Abang 'Imran, and Abang Irfan went straight to the hotel..

Tapi, masa tengah makan, melintas di depan kami, train yang naik ke Bukit Malawati...Emm, why not kita ke sana..Sambil naik train...



So, kami park kereta, beli tickets, dan berebut naik train...(No particular system applied here) Maksudnya siapa cepat dia naik dulu..Walaupun baru je beli tickets.. Actually boleh kalau diberikan queue line. So tak de nak nak sampai bergaduh nanti..But, we had fun..Cuma the whether was so hot..


At the summit most of people akan got off to give the monkey food, but we decided not..Pasal panas sangat..Dah berpeluh - peluh kami...Tak apa lah, sekurang - kurangnya dapat naik ke summit. Nanti akan ada N3 lain nak cite pasal Bukit Malawati ni..

Lepas tu we went straight to the hotel... After got some infos from the receptionist, we knew the direction.. Agak jauh ke dalam, almost five kilometers.


After the Kuala Selangor bridge to Tanjung Karang you will meet Pasir Penambang, till you see the sign board of Bukit Belimbing, you will see this sigboard on the right side..



The nice view on the way to the chalet

We reached at the resort and parked outside.. This is i think under your own risk.. Kena park kat luar kawasan...Once registered, we checked in to the hotel. So surprised, the web site bagai nak rak.. Harga pun boleh tahan RM180 per chalet.. Nak wat cam ne, tempuh je lah...


Outside kira ok lah..Tapi tidak dijaga...



Tilamnya dah patut diganti..



Dalam site nampak hall nya very spacious.. tapi hampeh

Towel takat 2 helai, nipis lagi... No coffee or tea as a complimentary..Very low maintenance. My point of view, our tourism ni nazak sangat.. Kalau kat Indonesia, i m sure the hotel must me very2 good.. Kalau cam ni lah keadaan hotel kita, rasa malu nak promote kat member dari luar..

So frustrated with the condition, i just masuk bilik, dan cuba melelapkan mata..Lagipun penat pasal panas kot..Almost at 18.30pm, decided to look around.. We noticed the tourists mula ramai..They came here to see the firefly and started to buy the ticket for cruising the river..The whether not so good.. Looked like gonna rain.. The ticket's counter was opened at 19.00pm. We bought tickets but had to wait the rest back from fishing.


Some notices to the tourists




Once they back, kami pun bersiap - siap to watch the firefly..It was almost at 21.15pm. The rain just stopped. Lucky us..Unfortunately we were advised not to use our camera, not to make so much noise, and berhati - hati...The cruise took about twenty to thirty minutes.. Not much firefly we could see due to the whether.. Tapi masih dapat dilihat..ALHAMDULLIAH..akhirnya dapat juga..As i knew from the site, this is the eight wonders in the world.. (betulkan fakta kalau salah).

After that, we went for dinner.SUBHANALLAH, late dinner again.. Hubby made a reservation kat tepi pantai...Alah...warung tepi pantai je..Pantai Remis..YA ALLAH punya lah lambat service depa ni..Perut dah semacam..


Walau lambat, tapi kami suka pasal hidangan nya lazat - lazat..


Muka - muka orang lapar


Mentarang masak tiga rasa.

Kelakar betul.. almost fourty minutes baru kami leh makan... Nasib baik masakannya sedap...Kami pulun semacam...Balik hotel almost 1.45am..Terus tido..mengatuk dan letih sangat..

No comments:

Post a Comment