be my friend

Saturday, May 8, 2010

Sambal Bali....or sambal setan....????

Bekas sambal dan sudu, i bought in Bali...


Since balik dari Bali, kitarang asyik teringat je makanan Bali terutamanya sambal..kat sana banyaklah perkataan yang menggelikan hati kalau cakap pasal benda - benda yang pedas ni..Tu yang timbul kami panggil sambalnya sambal setan...Means that it is too hot...

You all boleh buat sambal cam ni..Memang laju je makan..Tak yah lah nak sebut pasal nak diet ke apa ke? Renti kan..kalau terkena virus sambal setan ni, eeemmmm pakai nampak, setiap selang 12 jam kena p swimming je...

Nak cuba???

Bahan - bahan yang diperlukan:
Lada besar merah
Lada rawit - cili padi.. Lagi banyak, lagi pedas, lagi terangkat..
Bawang besar...
Bawang putih
NO belacan - selamat untuk pengidap resdung...heee...
Semuanya main agak2 je...

Cam ne nak buat??

1. Chilies blend..suku cili merah ditumbuk kasar..
2. Bawang besar blend halus.....
3. Bawang putih tumbuk kasar
4. Lepas tu, tumis lah..Minyak kena banyak, tumis bawang putih sampai agak - agak kuning
5 Masukkan bawang kisar,
6. Then masukkan cilies. biarkan sampai cilinya benar - benar masak...
7. Letak garam, serbuk perasa, dan gula sikit...
8. Ready to eat..makan dengan nasi panasss....peerrgghhhh......

DICOBAK YA.................................

No comments:

Post a Comment