be my friend

Monday, February 15, 2010

Exploring Tanjung Karang, Sekinchan, and Sabak Bernam....

Last Chinese New Year was quite a long break but we just not decided to go for any vacation at first.Just stayed at home and spent the time with family.Most of the family like my aunty and cousin went to Penang.Bila duk fikir2 balik, that is such a waste if the time is not fulfill with something besides cooking and eating..Heeee Then after short discussion with hubby, we decided to explore some part of Selangor..Maksudnya we dont have to stay over nite anywhere.Satu lagi faham2 aje lah bila 'Cuti - cuti Malaysia' ni..Every hotel surely penuh.




We started our journey from Subang Jaya because we went to Subang Parade for lunch first at Sari Ratu Restoren.There were 8 of us including my parents and sister.


http://www.rasarasa.net/cms/content.jsp?id=com.tms.cms.cmsprofile.Profile_1c9793c6-ca90625c-1e68a2b0-e34069b3 I noticed that my parents like eating here.He loves the masak lemak urat, and sambal ijau.



Makan is the important part for us...

Ikan Nila..so crispy

The interior of the Sari Ratu Restoren

Bila perut dah kenyang, we started our journey and heading to Kuala Selangor..Nothing much we can do in Kuala Selangor coz it is my hubby's hometown and this place is quite familiar with us.We just went straight to Tanjung Karang.Sebenarnya something that really catch my interest in Tanjung Karang is sawah padi..Thru website i found Homestay Sungai Haji Dorani http://www.mdsb.gov.my/103.Actually my hubby and me nak anak - anak gain some experiences dengan life in kampung yang ada sawah..Dan aku sendiri pun tak pernah merasainya..hanya dapat memandangnya if we go to Bali.Tengoklah tu, macam lah di Malaysia ni tak ada sawah padi...





After almost 2 hours driving from Subang Jaya, we reached at Tanjung Karang.Semedang my hubby anak kelahiran Kuala Selangor, aku rasa he has bit knowledge about this area..We turned right dan terus memasuki kawasan sawah padi..But i really frustrated that the paddies were already cut.Amazingly the view was so orang kata saujana mata memandang..Kawasan sawah meeeemang luas terbentang......





We started exploring dari kawasan Sungai Burung 1, Sawah Sempadan, Tanjung Karang..(harap2 betullah fakta tempat ni)..Sawah2 di sini kalau tak silap aku merupakan kawasan padi yang terbesar in Selangor ni.

The sawah really well managed, tersusun. Sistem perparitan yang sistematik



Sempat berposing di tgh panasWe stopped for awhile here just to take a look around.Dan elok benar waktu berhenti tu, ada seorang pakcik ni tengah membaling sesuatu ke kawasan sawah yang baru sahaja ditanam dgn anak benih..Sambil borak-borak tadi dapat lah some infos.."Sekarang dah moden dah,tak perlu pakai tenaga manusia . Boleh dikatakan semuanya jentera yang buat", kata pakcik itu dengan loghat Jawanya yang pekat..


So 'benda' yang dilontarkan ke kawasan sawah itu sebenarnya anak-anak benih padi yang hanya sebagai sulaman bagi mana2 padi yang tak tertanam dek jentera tadi...Emmm..Sound easy and interesting..We started wondering cam ne agaknya rupa jentera yang dimaksudkan..


















Oooo...begini rupanya.





The weather outside was so hot...Masa tu just around 3.30pm..Of course lah senyap sonyi je kawasan tu..diarang just had their lunch and maybe took a nap...sedangkan kami macam org tak betul berjalan tengah2 panas ni..





Kami meneruskan our hunting ke kawasan lebih dalam.We also had a chance to look at the river which is punca air yang disalurkan ke bendang.Menurut kata sumber, sungai ini merupakan aliran dari air sungai Perak..nanti aje lah aku pastikan kesahihan fakta ini.Di kawasan sungai ini kami terserempak dengan anak2 muda yang keasyikan memancing. Ada juga si 'gila pancing' ini datang dari Rawang dan memancing di sini..





Talking about the sawah, some of the sawah ada yang baru sahaja dituai dan akan diusahakan semula dengan membakar jerami yang ada.Kawasan yang baru dibajak dan sudah ditanam semula berselang seli antara satu sama lain.The view was so awesome.Yelah tempat sendiri tak ada.




















Lihat je lah gambar rumah terdapat di tengah2 sawah ni..sejuk je mata memandang. Rumah2 yang ada di bendang ni agak jauh antara satu sama lain..Aku dapat membayangkan keadaan rumah2 ni apabila sawah tengah menghijau dan menguning..Tentu sayu je rasanya..Especially bila mentari hampir terbenam..INDAH nya panorama...







Ni lebih kurang pukul 4.30 petang.


Well we ended up di kawasan sawah ni dengan keluar ke Sungai Burung 4.





Once we reached at the main road, kita sudah nampak few stalls yang menjual mangga, jagung, dan air on the side road.Apalagi, of course we stopped and bought some fresh corn and manggoes.
We continued our journey and heading to Sekinchan..I still remember that i have a friend who's staying here.But it was almost 20 years ago.Hard to remember where the house is..Apa yang aku observe di sini, orang Sekinchan suka menanam pokok sukun. Almost every house ada..Cuma aku tak dapat nak amik gambar sewaku berada di sini..





Pokok sukun ni sebenarnya yang terdapat di kawasan Sawah Sempadan.








Once we reached at the pekan, we stopped at one warung
and had our drink..minum2 dulu...

















Sambung lagi dan kami singgah sekejap ke area bagan di Sekinchan..Sekinchan merupakan perkampungan nelayan2 laut besar.Most of the people here is Chinese. We could see some preparation made for the Chinese New Year eve.. Of course kalau nak cari ikan segar waktu ni tak akan dapat..

















It was almost 5.30pm and everybody wanted to do the prayers, so we decided to stop at the mosque nearby. Unfortunately my camera was ran out of battery.We continued our trip and heading to Sabak Bernam.I really looking forward to come to this area.Sabak Bernam is famous with the home stay.After got some infos and phone numbers, i found out about this place.D'Marine Resort Sungai Haji Dorani..
This place is located on the left side if we come from Kuala Lumpur, whereas home stay is on the right side.Kalau di bahagian kiri 'wisata'nya adalah pantai, means that you can do fishing while right side kaya dengan sawah padi.





We spent almost an hour here exploring the place.Well..not bad.. pada mana2 family yang menggila dengan pancing, this place is really suggested.The D'Marine Resort has 2 categories of accommodation, chalet and apartment. http://doranibayuresort.blogspot.com/2009/04/rasailah-percutian-yang-hebat.html The chalets is located on the sea and apartments nya di bahagian darat..



When we reached here, it was almost sunset.OMG the view was so nice.Macam kat Jimbaran, Bali lak aku rasa..Itulah kan sepatutnya kita kena fikir2 kan macamana Malaysia Tourism ni should do..





After got some infos and flyers about this place,we drove back and it was almost dark. Planning wanna stay at least one nite here.Maybe around end of May..menurut sumber that time, paddy is almost time to be harvested..INSYALLAH..





On the way back, kami singgah sat kat Kuala Selangor for our dinner and Isyak prayer.We reached home almost midnite.Tired ..but happy with the activities..






























1 comment:

  1. kenangan ku kembali mekar lagi 15 tahun dulu massallah semoga kenagan lalu menjadi pengubat rindu ini alahai sawah sepadan

    ReplyDelete