be my friend

Sunday, June 27, 2010

Bread Pudding



Ingredients
1 french bread - torn or slice it into small pieces
1/2 can of condensed milk
1 can of evaporated milk
1 ts vanilla essence
Whipped cream
2 eggs - C size
10gm butter
Dark chocolate
Raisins
Brown sugar

Condensed milk, evaporated milk, whipped cream, french bread
Soak into the mixture
Cut dark chocolate
Sprinkle brown sugar, butter, and raisins

How??
1. In a medium mixing bowl, combine eggs, condensed and evaporated milk, and vanilla essence. Beat until well mixed.
2. Soak the bread into the mixture until soft. If necessary add 2 cups of plain water.
3. Put the chunk dark chocolate in a lightly greased casserole
4. Place the soft bread in casserole.
5. Pour the leftover mixture on top of bread.
6. Sprinkle with raisins, brown sugar, and butter. Wait till the bread completely soft.
7. Bake it with water bath method at 170 degrees C until set.
8. Cool it, before serving with the ice cream..

  1. OR you can add almond flakes.....eeemmm

Beriani Gam at D'Ju Cafe, Balakong

Where is this cafe??

D'Ju Catering Sdn Bhd,
22, Jalan Suakasih 1/3, Bandar Tun Hussein Onn,
43200 Cheras, Selangor
Tel: 03-9075 6899
Fax: 03-90750 0899

Ini lah cafenya
Dalca, kambing, daging, dan ayam - pilihan bagi beriani gam
Makanan istimewa Johor terdapat di sini
Beriani gam kambing
Mee rebus

Beriani gam adalah hidangan yang terbaik di sini..Anda hanya boleh menikmati Beriani Gam Ayam dan Daging dengan harga RM6.00, dan Beriani Kambing dengan harga RM8.00 pada hari Isnin hingga Khamis. Manakala set istimewa pada harga RM 8.00 bagi Beriani Ayam dan Daging dengan harga RM8.00 dan Beriani Kambing dengan harga RM 9.00 pada hari Jumaat, Sabtu, dan Ahad.


Kalau hendak ke sini, saya menugkin tidak dapat memberikan gambaran yang jelas kerana baru pertama kali berada di sini.Tapi sebagai tip, cari Jusco Bandar Tun Jussein Onn. Manakala satu lagi landmarknya adalah Econsave..Kemudian, follow je lah address tu..


Weekend untuk makan..Part 2..

As promised, we went to Balakong for lunch.. Punya lah jauh nak makan..Hubby cakap this place sedap nasi beriani nya..Yelah orang Johor lah katakan...Dengar Nasi Beriani sedap je, sure nak cuba. Cukup sinonim dengan nasi beriani..Lagi pulak bila dengar Hubby promote bagai nak rak, terliuq lah jugak.. So, kita pekena beriani kat D'Ju Cafe lakk di Bandar Tun Hussein Onn ..

Tu dia kedai nya.
Amboi3..tak tahan dah depa...
Pilih je mana anda berkenan

Kitarang gerak dalam pukul 11.45am.. Kata Hubby kena awal pasal tempat ni dah jadi favorite..Nasi berianinya memang tak lama kat situ..Licin..Tiba je, terus sambar nasi beriani dengan kambing plus dalca..Yang lain - lain pun makan nasi beriani kecuali Chef Koya.. Dia sambar Mee Rebus..tengokpun dah menyelerakan..

My nasi beriani gam, beriani kambing, dalca, dan acar timun..
Abang Luqman's nasi
Mee rebus Chef Koya.
Abang Irfan makan nasi putih je..

Masa makan lagi Hubby dah cakap, kalau nak tapau, ambik siap - siap lauk..Nanti habis.. Apa lagi, Chef Koya pun tolong bungkuskan Beriani Kambing dan Beriani Ayam..Then mintak waiter bungkuskan nasi...Memang pun, sedang kami makan, tengok kat tray tu, beriani kambing nya dah hampir licin dah....

Thumb up dari Abang 'Imran
Abang Irfan and his girl friend, Chef Koya..
La..la.la..kenyang perut senang hati

After almost fourty five minutes here, we went back..It was so hot.. Once reached home teringat ada Lai Chi Kang yang telah dibuat Chef Koya, dua hari lepas..So, untuk menyejukkan tekak, me and Chef Koya prepared the drink. Best nya.Buatan sendiri lagi.. Pasti tak sama dengan kedai..g...

Lai Chi Kang with my new dessert bowl.
Still tak lepas dengan gelfren
Abang Luqman

Lepas tu, dengan bersemangat i prepared the Bread Pudding.. Sebenarnya French bread tu dah terjelepuk kat situ almost a week..So, selagi tak expired, i terus buat Bread Pudding..Usually buat Bread Pudding ni main campak - campak je..Tapi pasal nak share the recipe, i pun buat lah anggarannya mengikut suka hati i..Harap - harap menjadi..Saje sesuka..

Bread Pudding sebelum dibakar
Sedap dimakan dengan ice cream and pour with Hershey's syrup..eeemmm

Jadi bab makan ni dah kira lengkap untuk dua hari punya N3, "weekend makan" or "makan weekend". Tang dinner tak payah lah ye..Cuma masak Asam Pedas Sembilang....Emmm..sexykan perut...



Weekend untuk makan..Part 1..

Family kami ni sinonim dengan "weekend makan" atau "makan weekend"..Sebenarnya bukan takat weekend baru makanh..cuma bila weekend ni, kalau bab makan akan jadi meriah lagi.. Makan punya hal, last Saturday, petang, Cek Yah kita ada called..panggil makan soto kat umah dia di Setapak..Tak sure whether can go or not...Yelah..kan Hubby baru balik fishing..So, qada' tidur lah..Tapi tah cam ne, maghrib tu dia kata ok je kalau pegi..So called Pak Ngah and Chef Koya, so kitarang p around 21.00pm..

Before that, memang dah plan, nak singgah Kg Baru..Apalagiiii...Nasi Kerabu Kak Som lah..dan pulut salut pisang...Tak tau lak nama betulnya...Apa - apa pun pada kami, this is the best place for nasi kerabu..Memang pajak kedai ni masa duduk KL sampai lah kami pindah ke Shah Alam.. Superb...

Nasi kerabu kedai Kak Som, Kampung Baru..

Well, tiba Setapak, meja rumah Cek Yah kita penuh makanan..Cek Yah kita ni ingatkan kitarang tak datang..Emmm, makan punya pasal mana boleh tak datang.. Menjamu seleralah kami.. Anak - anak makan bun yang Nek Cik buat..berselera.. Soto adalah main menu..Tapi tak sempat nak tangkap gambar..

Penuh meja makan Cik Yah..
Sedap betul bun yang Nek Cik buat, kata Abang 'Imran

Tapi yang paling i suka, kuih serabai..Kalau di Indonesia, dipanggil surabi.. Memula makan di Kampung Daun, Bandung.. Yelah nak cari kuih tradisional cam ne sekarang bit difficult..Siap bagi resepi..Nantilah kalau i ada kederat nak buat, i will share the recipe..TQ yee...Sedap Nek Cik buat...

Ni lah kuih Serabai@kuih Surabi

Dah naik sarat perut memasing bagai mengandung 5 bulan, kami baliklah..Kami balik almost 23.45pm..Dah promised dengan Chef Koya dan Pak Ngah nak lunch kat Balakong...Kita pekena Nasi Beriani Gam pulak..heee....


Friday, June 25, 2010

Hasil Tangkapan...

Yesterday kan Hubby went for fishing. Worry sangat..yelah pegi ke laut tu..Katanya pegi ke Pulau Angsa..Pergi waktu malam.. Emm..dapat lah i bercontact dengan dia dalam dua tiga kali.. This morning, "knock, knock...."..La...dah sampai rumah..ALHAMDULLILAH...

Sotong dan ikan kembong ni, umpan..banyak lebih, boleh jadi laukk...
Ikan baru sampai...
Ikan merah, ikan gelama, baguk
Ikan sembilang ada dua ekor, emmm asam pedas kita..

Wow!!! banyaknya ikan..I think almost seven kilos tu..Ada ikan merah, jenahak. sembilang. dan gelama... Betul ke hasil pancing ni?? Dia kata tunggu video dia nanti..K lah i believe in u.. Well kalau tengok ikan tu rasa - rasanya tak payah beli ikan sebulan lebih..Hee... Memang banyak...

Emm...ada plan..nanti - nanti nak pergi lagi.. Layan je lahhh.....Sebagai proof dan kenang - kenangan dia memancing, i loadkan gambar ikan yang ditangkap..Ari ni kita makan ikan segar..Best tuu....

The Beratan Restaurant

Where you could find the restaurant?

Jalan Raya Batuti,
Br Pacung, Desa Baturiti,
Kecamatan Baturiti, Tabanan
Tel: +62 368 21038
Fax : +62 328 21043

The Beratan Restaurant is one of the facilities which is offered by the Saranam Eco Resort. It is open from 11.30am - 15.00pm every day at rate USD 15 per person.

The entrance of the restaurant..
The open air restaurant which facing to the valley and rice terrace
Alang - alang roof
Spectacular view of valley from the restaurant
The friendly waiters and waitress
Buffet
Dessert - ketan hitam @ pulut hitam
Fried banana with honey

Varieties of buffet meals you can enjoy here with the spectacular of mountain valley and rice field view.. It is constructed of wood, bamboo and roofed with alang - alang. The restaurant can accommodate up to 200 seats in one time.



Saranam Eco-Resort

Where is this place???

Jalan Raya Baturiti,
Br Pacung, Desa Baturiti,
Tabanan 82191, Bali
Tel: +62 368 21038
Fax : +62 368 21043
Email: info@saranamresortbali.com

Saranam Eco Resort is located in Central of Bali in Pacung, Baturiti village to Bedugul area in the Tabanan regency. It will take about 90 minutes driving from Ngurah Rai International Airport.

It is vested within mountain resort, valleys and rice fields view. So fresh and clean with year - round temperature of 18 degree Celcius which offers you a very ideal place to relax.
Saranam Eco Resort is a 3 stars hotel which offers you the view of beautiful scenery of mountains and the rice terrace. There are 39 rooms that consist of 12 Superior, 17 Deluxe, and 10 Bungalows.
The hotel provides all kind of meal at its own restaurant, Beratan Restaurant, instead of other facilities like swimming pool, laundry, postal service, parking area, meeting room, and room service.