be my friend

Saturday, May 29, 2010

Soda gembira


Guests sume dah balik early in the morning..Ari ni tak pegi pasar, cuaca renyai - renyai...Rasanya macam nak sambung lelapkan mata..Sambil tengok TV, akhirnya aku terlelap... Hubby dah mandi.. sedar2 dah tinggi ari... Nak makan tengahari ke tidak..dok plan nak makan luar..Tp cuaca kejap ok, kejap tidak... Dengar - dengar dapur aku dah berbunyi..Maybe Chef Zura dah starts cooking for lunch...Tp hubby cakap dia nak masak...At last ended up kami makan kat umah je..Unfortunately tak sempat nak amik gambar makanan tadi..Then aku teringat nak buat N3 pasal one drink which we really like to have while in Bali... SODA GEMBIRA.. Sila cobak ya...








Rupanya sebelum dikacau.










Ini yang udah dikacau susunya...Uenakkk banget lho...






Drink yang paling senang tapi sedap...Untuk portion 2 orang lah





Satu tin ice cream soda - dapatkan yang kurang manis..


Susu pekat, ikut suka kemanisannya...


Sirap pewarna ros..


Ice cube





1. Tuang kan susu pekat lebih kurang macam level yang kat gambar tu..


2. Titiskan pewarna dalam 3 titik..


3. Tuang kan air ice cream soda.


4. Letakkan ice ketul..


5. Nak minum, baru dikacau.





INGAT kurang kan penggunaan gula dalam minuman anda......JAUHI KENCING MANIS...

Friday, May 28, 2010

Meet up with frens at Bukit Jalil.



Unfortunately, i didnt know the name of the kedai.







But i knew the address.This signboard just in front of the kedai..










Roti canai pisang..hubby makan








The shops nearby. This is a new place.








Roti nan with chicken tandori. The coconut chatney was really good...








After hubby did some inspection in Bukit Jalil, me, hubby and hubby's frens went for tea at Kedai Mamak nearby...We ate Roti Nan and Roti Canai Pisang..

Breakfast with Roti Canai and Sambal Sardine..

Everything was ready..Abang Kamal was preparing Sambal Sardine just to replace the dhal. But the most important , PASTI SEDAP... And, of course the big table again this morning..




Our guests with us.








Roti canai and sambal sardine








Roti sardine








Gelojohnya depa..








We were enjoying our breakfast..really



Almost every month, ada saja guests come to my house..This situation really makes us happy..INSYALLAH rezeki kami akan bertambah..AMEEN..

Lunch time with guests



This is janganan, Javanese salad..










Balance roti canai masih ada lagi..













We were ready to have our lunch..









Our chef Chef Zura ari ni preparing our lunch yang agak bergizi gitu..Kata orang Jawa, janganan lho..But improvise dengan mencampurkan some wantans lah, crab sticks lah..memacam..Tapi yang main tetap ada like kangkung, kacang panjang, tempe, dan tauhu..




Selain itu, ada asam pedas dan ikan goreng...Dan sambal tok - tok....Pedas menggila..Kalah sambal Bali / sambal setan dari Chef Zura..We really enjoyed our food together....

Wantan mee for dinner...



Chef Zura just preparing Wantan Mee for our dinner..Yumm ... yumm...

The home made roti canai...

Sambung cerita semalam, adunan yang telah dibahagi kan kecil - kecil tu dibiarkan semalaman.. So this morning, the chefs sudah bersedia menyediakan roti canai... Apa - apa pun meja pencanai MESTI bersih...








Tiba masa, small dough dicanai..Kalau traditional way, we use talam...Gunakan minyak dan butter yang banyak. Ini kes tak pandai tebarlah kan...







Tarik - tarik adunan pelan - pelan je..








Simpul kan.. dan akhirnya jadi lah seperti di bawah ini...











Yang ini kalau kita nak buat roti sardin... Hiris nipis bawang besar, cili merah, telur, dan sardin..


Sardin tu mesti dihancurkan.





















Kalau nak buat roti sardin, letakkan intinya di tengah - tengah.









Lipatkan adunan seperti di atas...






















Bakarkan....










Ini yang kosong..















INILAH CHEFS NYA....IMPORTED lagi

Thursday, May 27, 2010

Farewell party for RA staffs..


Today we were organizing small party for the staff who were leaving us for better life.....They were, Moon ( now is working with Jabatan Pendidikan Selangor), Eija ( having practical training at her hometown), and Azma ( will be working with Panasonic)..









Yeen was preparing the food...










Nasi bukhara from Syed Restoren














The rice in a box










Some of the staffs




















Eija with Aunty Saba













Azma with me...













Moon with Aunty Sue














The cake and the cuppies





We just bought some food from Syed Restaurant and went for beryani dan bukhara kambing and ayam...Actually the food just so so..Not really tempting.. We also ordered the cup cakes to be given to the staffs..We just wished good lucks to all of them..They were really good staffs. INSYALLAH ada umur panjang, we could meet again...




Patutnya tuan rumah yang sediakan breakfast..Ni terbalik lak..Guest yang prepared breakfast.. Kak Zizah and Bang Kamal decided to make roti canai for our breakfast.. Diarang ni memang jenis suka masak..Kitarang pun apa lagi happy lah..yelah orang dah hulur tangan, kita sambut je lah.. Kalau nak belajar, tengoklah gambar - gambar kat bawah ni..This is home made roti canai... so kalau dah tau nak buat, boleh lah preserve kan..next time nak makan, defrost je...dan goreng balik.








The flour about 1.5 kg. Break 2 eggs. Put salt in water.








Add on some condensed milk in to the salt water. Pour on to the flour..








Uli the flour until become big dough. Meanwhile put 2 cups of oil and add about 4 table spoon of margerine . But we use butter.








Bila the dough betul - betul lembut dan sebati, divide the dough into a small dough like a tennis ball.







To make the small dough not stick to each others, gaul kan ke dalam oil mixture tadi.

















These doughs are ready to be canai untuk dijadikan perata... Perata tu orang Johor panggil..Kat KL orang panggil roti canai...





Camne nak canai, tunggu esokkk....



Wednesday, May 26, 2010

D'Muara Marine Resort, Sungai Haji Dorani, Sabak Bernam




How to get here???




Dorani Bayu Resort D'Muara Marine Park


D' Muara Marine Park Sungai Haji Dorani
45300 Sungai Besar, Selangor Darul Ehsan

Tel/Fax : 03-32246800


e-mail : doranibayuresort@gmail.com





The name of the chalet really confusing. Some stated as Dorani Bayu Resort, some D'Muara Marine Resort...But, it still the same place.It is located in small town of Sungai Besar in Sabak Bernam district. It is about 120 km from Kuala Lumpur and 90 km from Shah Alam. There are two types of accommodation, floating chalets which is facing to the sea, and chalets village view.. This chalet has been operating since 2006.














We really enjoyed staying here, but this place is not well maintained...